Nyheter - DN.se

Vad innebär vintage?

Vintage är en engelsk term som syftar på en äldre vara av god kvalitet. Ordet härstammar från latinet[1], där det betyder vinskörd (vin-tid). Via franska och medelengelska har ordet fått utökad betydelse såsom "gammal fin kvalitet" och "gammal fin årgång". Ursprungligen syftade det enbart på vin, men har senare kommit att användas även om andra typer av varor. Termen vintage är etablerad för vin, som är lagrat och oftast med de bästa druvorna.

I modesammanhang syftar vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-tal eller 1960-tal. Ibland hävdas att kläder bör vara minst 25 år gamla för att kallas vintage, men åsikterna om detta går isär. I USA förekommer det att kläder från "grunge-eran" säljs som 1990-talsvintage.

På auktionssajter som till exempel E-bay och Tradera används termen vintage ibland felaktigt som synonym till retro vid klädförsäljning. Detta är dock missvisande, eftersom begreppet retro innebär att ett plagg är nyproducerat i en tidigare tidstypisk stil (exempelvis 1960-talsinspirerade klänningar eller förkläden i 1950-talsstil). Till exempel kan ett nyproducerat plagg som säljs i en klädesbutik inte vara vintage, men kan däremot vara retro eller "vintage-inspirerat".

Sidkarta

Du har nu kommit till hemsidans sidkarta. Det är här du kan finna alla kategorier och underkategorier samlade på en plats för att snabbt och enkelt navigera dig på sidan och snabbt och smidigt hitta det just Du söker. Skulle det vara så att du tycker att Ditt företag skulle passa in här, klicka då på länken nedan och fyll enkelt i de olika fälten.

Boende
Hotell
Övrigt
Spa
Vandrarhem
Elektronik
Kablar
Mobiltelefoner
Övrigt
Radio & TV
Reparatörer
Fordon
Båtar
Bilar
Lastbilar
MC
Övrigt
Tillbehör
Hus & hem
Mäklare
Markiser
Möbler
Övrigt
Städ
Trädgård
Vitvaror
VVS & El
Industri & transport
Båt & flyg
Budbilar
Cykelbud
Lager & logistik
Lastbilar
Övrigt
Jobb & utbildning
Bemanning
Förmedlare
Konsulter
Övrigt
Talare
Utbildningar
Juridik
Jurister
Övrigt
Rådgivning
Revisorer
Länder
Danmark
England
Finland
Frankrike
Italien
Norge
Övrigt
Spanien
Tyskland
Reklam & media
Fotografer
Media
Övrigt
Profil
Reklam
Tryck
Samhället
Ekonomi
Fack
Jurister
Övrigt
Shopping & nöjen
Butiker
E-handel
Natur & fritid
Övrigt
Underhållning